„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heinkel He 112 vadász/vadászbombázógép

A Luftwaffe első egyfedelű vadászgépére vonatkozó szerződés elnyeréséért a He 112 és a Messerschmitt Bf 109 tervezői vetélkedtek. Az aránylag fejlettebb Heinkel első 12 prototípusa 1935 nyarán repült először, és a kísérletek során különböző motortípusokat, szárny-, törzs- és vezérsíkváltozatokat próbáltak ki. A Luftwaffe a Bf 109-et választotta, de a német légügyi minisztériumra a Heinkel-gép olyan jó benyomást tett, hogy 43 darab He 112B-0 prototípust rendeltek, amelyek 1938 folyamán egy vadászezrednél repültek. A gépek közül 17-et Spanyolországba vezényeltek csapatpróbákra, majd azt a 15-öt, amely megmaradt belőlük, átadták a lázadó nemzeti erőknek. A többi repülőgépből Japán és Románia vásárolt 13-13 darabot. Románia később a 13 elkészült He 112B-1 sorozatgépből további 11 repülőgépet is rendelt, amelyek 1942-ig álltak ott hadrendben. Magyarország 1940-ben három He 112-est vett csapatpróbákra.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,31 m

  • Magasság: 3,85 m

  • Fesztávolság: 9,15 m

  • Hatótáv: 1100 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 8500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1620 kg

  • Felszálló tömeg: 2250 kg

  • Csúcssebesség: 510 km/h

  • Fegyverzet: egy 0,303 mm-es, mereven beépített géppuska az orrban, két-két mereven beépített gépágyú a szárnyban, két 7,92 mm-es, mereven beépített géppuska a törzs két oldalán és 60 kg-os bombateher külső megerősített ponton

  • Motor: egy 680 Le-s (507 kW) Junkers Jumo 210Ea típusú, 12 hengeres, fordított V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább