„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heinkel He 70 'Blitz' felderítő/bombázógép

A Lufthansa 1932-ben gyors utasszállító- és postagépre írt ki pályázatot, ennek eredménye lett a Heinkel He 70, amelynek prototípusa 1932 decemberében repült először. Bár a Lufthansa számára is készültek repülőgépek, a programot a Luftwaffe vette át, mivel a típust ideálisnak találta gyors futárgép- és gyorsbombázó feladatokra, így a negyedik és az ötödik prototípus már a katonai igényeknek megfelelően készült. Végül 287 darab He 70-est gyártottak. A He 70D futárgép, a He 70E bombázógép volt. A legnagyobb számban a He 70F felderítő repülőgép készült. A bombázó változat 1936-ban, Spanyolországban mutatkozott be, de a második világháború kezdetére már csak futár- és oktatási feladatkörökre szorult vissza. Magyarország 18 darab He 70-es repülőgépet vásárolt, magyar gyártású WM-14-es csillagmotorral. A magyar távolfelderítő repülőgépek típusjele He 70K (egyes források szerint He 170) volt.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 12,10 m

 • Magasság: 3,11 m

 • Fesztávolság: 14,79 m

 • Hatótáv: 1250 km

 • Személyzet: 3 fő

 • Csúcsmagasság: 5485 m

 • Szerkezeti tömeg: 2530 kg

 • Felszálló tömeg: 3640 kg

 • Csúcssebesség: 360 km/h

 • Fegyverzet: egy 7,92 mm-es forgatható géppuska a törzs felső részén és 300 kg-os bombateher belső bombatérben

 • Motor: egy 750 Le-s (559 kW) BMW VI 7,3 Z típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább