„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heinkel He 59 hidroplán

A He 59-est 1930-ban tervezték egy kiírásra, amelyben kerekes és úszótalpas változatban egyaránt használható, torpedóvető és felderítő repülőgép-típust igényeltek. A He 59b szárazföldi változata repült először 1931 szeptemberében, de a későbbi He 59a hidroplán prototípusa vezetett a 142 darabos He 59B sorozattípushoz, amelyből háromféle altípus született. A későbbi fejlesztések: a He 59C-1 fegyvertelen iskolagép, a He 59C-2 tengeri kutató-mentőgép, a He 59D-1 vegyes feladatú iskola-mentőhidroplán, a He 59E-1 jelű tengeri mentő- és torpedóvetési kiképzőgép, a He 59 D-2 felderítési és a He 59N navigáció-kiképzőgép (az utóbbi a He 59D-1 módosítása). Az iskolagépek ugyan jóval túlélték a harcigépeket, de 1944-ben már ezeket is kiselejtezték. Néhány géppel 1936-ban, Spanyolországban a Condor-légió pilótái is repültek.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 17,31 m

 • Magasság: 7,06 m

 • Fesztávolság: 23,65 m

 • Hatótáv: 1540 km

 • Személyzet: 4 fő

 • Csúcsmagasság: 3500 m

 • Szerkezeti tömeg: 5000 kg

 • Felszálló tömeg: 9100 kg

 • Csúcssebesség: 230 km/ó

 • Fegyverzet: egy-egy 7,92 mm-es forgatható géppuska az orrlövész állásában és a törzs tetején lévő állásban, egy 7,92 mm-es géppuska a törzs álján, 1000 kg torpedó- vagy bombateher

 • Motor: 2 db 660 LE-s BMW VI 6,0 ZU, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább