„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heinkel He 51 vadász/könnyűbombázó

Az 1930-as évek elején - a jelentős állami támogatásoknak köszönhetően - megjelentek az új német repülőgépek, például a Heinkel He 51 kétfedelű vadászgép, amely két 7,9 mm-es géppuskával rendelkezett, végsebessége pedig meghaladta a 330 km/h-t. A Heinkel repülőgépének különféle altípusai 1932 és 1934 között álltak szolgálatba, majd rögtön részt is vettek a spanyol polgárháborúban, ahol azonban a szovjet I-16 "Rata" vadászgépek, mind koncepciójában (egyszárnyas, behúzható futóműves), mind teljesitményben verte a kortárs német gépet. Nem véletlen, hogy 1937 áprilisától elkezdték leváltani őket a Condor Légióban. A spanyol földön harcoló szovjet pilóták csak "boldog idők"-ként emlegették a könnyűszerrel lelőhető, viszonylag lassú német kétfedelűek dicstelenül rövid "vendégszereplését". A II. világháború idejére már csak futárfeladatokat látott el ez a típus. Leváltására 1936 nyarán állították hadrendbe Németország utolsó kétfedelű vadászgépét, az Arado Ar 68-t.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,38 m

  • Magasság: 3,20 m

  • Fesztávolság: 10,99 m

  • Szerkezeti tömeg: 1895 kg

  • Felszálló tömeg: 2150 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 7,92 mm-es géppuska és 200 kg körüli bombaterhelés

  • Motor: egy 750 LE-s BMW VI 7.3Z V-motor

  • Hatótáv: 700 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 338 km/h; csúcsmagasság 7700 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább