„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gotha Go 244 szállítógép

A Gotha a Luftwaffe 1941-ben kifejlesztett és rendszeresített szállító-vitorlázógépe volt. 23 fő, vagy 4 tonna teher szállítására volt alkalmas, kéttörzsű kialakításának köszönhetően könnyű terepjáró gépjárművek berakodását is lehetővé tevő nagyméretű tehertér-ajtóval rendelkezett. 1526 darab Go 242A és Go 242B készült, csúszó talppal, illetve kerekes futóművel. Az utóbbi változat sikere vezetett ahhoz, hogy kialakították belőle a motoros változatot, a Go 244-est. Kisebb teljesítményű német vagy zsákmányolt szovjet és francia motorokat építettek a gépekbe, így összesen 174 motoros szállítógép készült, beleértve 133 darab Go 242B vitorlázó gép átépítését is. A Go 244B- 1 szállítógépen torziósrugós csillapítású futóművet alkalmaztak, a Go 244B-2-eseken megnövelték a futómű nyomtávolságát, és olajcsillapítású futószárakat építettek be. A Go 244B-3 és a Go 244B-4, a Go 244 B-1 és a B-2 altípusai ejtőernyős szállító változatokként készültek. A kétkormányos Go 244B-5-nek csillapítósík nélküli (balansz) kormányfelületei voltak.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 15,81 m

 • Magasság: 4,56 m

 • Fesztávolság: 24,45 m

 • Hatótáv: 740 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 7650 m

 • Szerkezeti tömeg: 5225 kg

 • Felszálló tömeg: 7800 kg

 • Csúcssebesség: 290 km/ó

 • Fegyverzet: 1 db 7,92 mm-es géppuska a pilótafülke tetején, egy 7,92 mm-es géppuska a törzs végén, egy-egy 7,92 mm-es géppuska a törzs két oldalán, és lehetőség arra, hogy az ejtőernyősök négy 7,92 mm-es géppuskával tüzeljenek a nyitható ablakokból

 • Motor: 2x700 LE-s Gnöme-Rhöne 14M-4/5, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább