„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fieseler Fi 167 torpedóvető/felderítő repülőgép

1936-ban a német haditengerészet letette első repülőgép-hordozójának tervét a hadvezetés elé. A Graf Zeppelin építése bár megkezdődött, de a hajó soha nem készült el, viszont a légügyi minisztérium még 1936-ban pályázatot írt ki a repülőgép-hordozóról bevethető, többfeladatú, rövid fel- és leszállópályát igénylő, felhajtható szárnyú, zuhanóbombázó repülőgépre. Csak az Arado és a Fieseler cég pályázott, és az utóbbi nyert. Az Fi 167 két prototípusa kitűnt jó vezethetőségével (beleértve a nagyon kicsi leszállósebességet is), teljesítményével és terhelhetőségével. A Fieseler cég 12 darab ledobható futóműves, nullszériás Fi 167A-0 elkészítésére kapott rendelést. A repülőgéphordozó-program törlésekor a Fi 167-esek fölöslegessé váltak; 9 darabot átadtak Romániának, ahol fekete-tengeri partvédelmi feladatokat láttak el velük.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 11,41 m; magasság 4,81 m; fesztáv 13,51 m

  • Szerkezeti tömeg: 2800 kg

  • Felszálló tömeg: 4850 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 7,92 mm-es mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt a törzs jobb oldalán, egy 7,92 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén és 1000 kg-os bomba- (torpedó-) teher külső felfüggesztési pontokon

  • Motor: egy 1100 LE-s (820 kW) Daimler-Benz DB 601B típusú, 12 hengeres, fordított
    hengerelrendezésű V-motor

  • Hatótáv: 1500 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 325 km/h;
    csúcsmagasság 8200 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább