„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dornier Do 215 felderítő/bombázógép

Miután a jugoszlávok megrendelték a - német és jugoszláv gyárakban elkészült mintegy 70 darab Gnöme-Rhöme 14N csillagmotoros - Do 17M változatát, a Do 17K-t, a Dornier kidolgozta a Do 215 exportra szánt változatát is. Az eredetileg svéd rendelésre azonban a háború kitörése miatt egyetlen gépet sem szállítottak le. Összesen 112 darab repülőgép készült el, kettőt a Szovjetunió vásárolt meg kísérleti célokra, majd 1942-ben a németek a keleti fronton hetet a Magyar Királyi Honvéd Légierőnek adtak át. A svédeknek szánt, DB 601A motoros repülőgépek a Do 215A-1, míg a szovjeteknek szállítottak a Do 215B-3j típusjelet kapták. Az ábrán az 1942 nyarán Leeuwarden-ben állomásozó II/NJG 2 éjszakaivadász-század egyik Do 215B-5 repülőgépe látható.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 15,79 m

 • Magasság: 4,56 m

 • Fesztávolság: 18,02 m

 • Hatótáv: 2445 km

 • Személyzet: 3 fő

 • Csúcsmagasság: 7060 m

 • Szerkezeti tömeg: 5780 kg

 • Felszálló tömeg: 8800 kg

 • Csúcssebesség: 470 km/ó

 • Fegyverzet: két 7,92 mm-es előretüzelő géppuska a szélvédőben, egy vagy két forgatható géppuska az orrban, két 7,92 mm-es forgatható lefelé tüzelő géppuska az oldalablakokban, egy 7,92 mm-es, forgatható géppuska a törzs tetején, egy 7,92 mm-es géppuska a törzs alján és 1000 kg-os bombateher zárt bombatérben

 • Hajtómű: két 1100 LE-s Daimler-Benz DB 601Aa 12 hengeres soros motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább