„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dornier Do 18 felderítő repülőcsónak

Négyüléses haditengerészeti felderítő repülöcsónak. A Do 18-ast közepes hatótávú tengerészeti felderítőgépnek tervezték, két feladatkörre is. Felül kellett múlnia a Dornier Wal 33 (1934-től Do 15) vízirepülőgép teljesítményét, és a Deutsche Lufthansa posta-repülőcsónakjaként kellett szolgálnia. A 148 elkészült repülőcsónakokból mindössze hatot kapott a polgári légiforgalom, a többit 1938-tól katonai szolgálatba állították. A katonai változatnak három fő típusa volt. A Do 18D három altípusából 75 darab készült 600 LE-s (447,5 kw) Junkers Jumo 2050 típusú dízelmotorokkal. A Do 18G elődjének megerősített, módosított fegyverzetű változata, a Do 18G hatszemélyes ískolagép volt. A Do 18G és H típusokból összesen 71 repülőcsónak készült el. Később sok Do 18G-t Do 18N-né alakítottak át a tengeri mentőszolgálat céljára.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 19,38 m; magasság 5,32 m; fesztáv 23,70 m

  • Szerkezeti tömeg: 5980 kg

  • Felszálló tömeg: 10 000 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es forgatható gépágyú a törzs tetején lévő lővészállásban, egy 13 mm-es, forgatható géppuska a törzs orrában lévő állásban és 100 kg-os bombateher külső felfüggesztési pontokon

  • Hajtómű: két 880 LE-s (656 kW) Junkers Jumo 2050 típusú, hathengeres, egymással szembefordított hengerelrendezésü dízelmotor

  • Hatótáv: 3500 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 267 km/h; csúcsmagasság 4200 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább