„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Blohm und Voss Bv 141 felderítő repülőgép

A Blohm und Voss Bv 141-est, csakúgy, mint a Focke-Wulf Fw-189-est, harcászati felderítésre tervezték. A repülőgép szokatlan, aszimmetrikus formájáról volt nevezetes. A teljes egészében üvegezett pilótafülke a szárny jobb oldalára, míg a törzs, a motor és a vezérsíkok a bal oldalára került. Az első három prototípus 1938 februárjában repült először, majd öt nuliszériás repülőgép készült Bv 141A-0 jellel. A berepülések során rosszul szerepeltek, a 865 Le-s (465 kW) BMW 132N motor gyenge volt. A következő öt repülőgépet erősebb motorra tervezték át, Bv 141B-0 típusjellel. A gépeket 1941 őszétől, majd 1942 nyarától kísérleti jelleggel már bevetették Nagy-Britannia, majd a Szovjetunió ellen, de a késedelmes fejlesztés miatt a programot 1943-ban leállították. A típusból mindössze 38 darab készült el és állt szolgálatba.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 13,95 m

  • Magasság: 3,56 m

  • Fesztávolság: 17,43 m

  • Hatótáv: 1900 km

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 10 400 m

  • Szerkezeti tömeg: 4680 kg (felszálló tömeg: 6130 kg)

  • Csúcssebesség: 438 km/ó

  • Fegyverzet: két 7,92 mm-es mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt, egy 7,92 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke tetején, egy 7,92 mm-es forgatható géppuska a szintén forgatható törzsvégben és 200 kg-os bombateher a külső felfüggesztési pontokon

  • Hajtómű: egy 1560 Le-s (1163 kW) BMW 801A típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább