„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Arado Ar 95 felderítő/torpedóvetőgép

A kétfedelű Arado Ar 95-t repülőgéphordozóról is bevethető, tengerészeti torpedó-bombázóként és felderítő repülőként kívánták eredetileg alkalmazni. Az első prototípus az RLM megrendelésére 1936 elején repült, még hidroplánként. A későbbi változatokat már kerekekkel látták el és különféle motorokkal szerelték. Hat BMW motorral szerelt gépet a Condor Légió keretén belül bevetettek a spanyol polgárháborúban közvetlenül annak vége előtt, ahol - annyi más német kétfedelűhöz hasonlóan - nem túl nagy sikerrel szerepeltek, mint zuhanóbombázók. Az Arado Ar 95 alapján fejlesztették ki az Ar 195 torpedóvetőgép prototípusát (ebből csak 3 db készült el, 1937-ben), melyet eredetileg az épülő Graf Zeppelin repülőgép-hordozón kívántak rendszeresíteni. Számos gépet exportáltak Finnországba (egy ilyen látható a fenti ábrán), Spanyolországba, Chilébe és Törökországba, ahol még a második világháború után is szolgálatban állt egy-két hidroplán.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 11,10 m

 • Magasság: 3,60 m

 • Fesztávolság: 12,50 m

 • Hatótáv: 1100 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 7300 m

 • Szerkezeti tömeg: 2450 kg

 • Felszálló tömeg: 3560 kg

 • Csúcssebesség: 310 km/ó

 • Fegyverzet: egy mereven beépített 7.92 mm-es MG17 géppuska és egy forgatható MG15 a hátsó pilótafülkében, 800 kg-os torpedó vagy 500 kg-os bomba külső felfüggesztési pontokon

 • Motor: egy 880 Le-s BMW 132De motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább