„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Arado Ar 68 vadászgép

Az Arado 68 Németország utolsó kétfedelű vadászgépe volt. A Heinkel He 51-t váltották le vele, 1936 nyarán. A típus az utolsó generációs kétfedelű vadászgépek jellegzetes példánya: vonalvezetése tiszta, motorja aránylag erős, szabadonhordó, átmenő futóműve van. Mindezek ellenére az első vonalbeli szolgálata csupán 1938-ig tartott, amikor a Messerschmitt Bf 109-essel váltották fel. Az Ar 68 két fő altípusa (a szolgálatba állítás sorrendjében): a 750 Le-s (559 kW) BMW VI V-motorral szerelt Ar 68F-1 és a nagyobb szériában készült Ar 68E-1. Az utóbbira már módosított Junkers motor került. A gép korlátozott számban és korlátozott sikerrel részt vett a spanyol polgárháborúban, ahol a zömök orosz Polikarpov I-16 szinte lesöpörte az égről. Az utolsó Ar 68 az 1939/40-es télén éjszakai vadász- és felderítőgépként állt szolgálatba, de 1940 tavaszára már csupán másodfokú kiképzésre szolgáló iskolagépként és vadász-gyakorlógépként alkalmazták őket.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 9,51 m

 • Magasság: 3,28 m

 • Fesztávolság: 11,05 m

 • Hatótáv: 415 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 8105 m

 • Szerkezeti tömeg: 1840 kg

 • Felszálló tömeg: 2475 kg

 • Csúcssebesség: 335 km/h

 • Fegyverzet: két 7,92 mm-es, a törzsre a pilótafülke elé mereven beépített géppuska, 60 kg-os bombateher külső felfüggesztésen

 • Motor: egy 690 Le-s (515 kW) Junkers Jumo 210Ea típusú, 12 hengeren V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább