„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fokker C V D/U 'Furricane' felderítő és műhelyrepülőgép

A repülőgéptípust 1938-ban Vasy Géza repülőmérnök tervei alapján az elavuló C. V. D. sárkányok korszerűsítésére alakították ki, annak áramvonalasításával. A beépített burkolatok azonban a gép sebességének kb. 10%-os nevekedése mellett egyéb tulajdonságait a nagyobb tömeg és rosszabb kilátás miatt lerontották. A megfigyelő ülésben egy harmadik helyet terveztek és a gépnek a megvastagított törzs alsó részében hosszú szálanyagok részére rakodóteret alakítottak ki. És ahogy a katonák beszélték: „a gépek két repülőtér között furikáztak a helyszíni javításhoz a Sóstói Szerelőüzemtől”.

Technikai adatok:

  • Fesztáv: 12. 48 m

  • Hossz: 9.28 m

  • Magasság: 3.5 m

  • Szerkezeti tömeg: 1570 kg

  • Maximális sebesség: 250 km/h

  • Hatótávolság: 700 km

  • Repülési magasság: 7100 m

Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább