„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kawanishi H6K 'Mavis' felderítő repülőcsónak

gh6k
 
A Kawanishi H6K repülőcsónak, egy 1933-as kiírás eredménye, a második világháború csendes-óceáni csatái kezdetén a japán haditengerészet legjobb katonai repülőgépe volt. A típus a háború alatt végig jó szolgálatot tett, valójában a korszerűbb Kawanishi H8K "Emily"-k sem szorították ki. A négy prototípusból az első 1936 júliusában repült először. A sikeres berepüléseket követően megkezdték a H6K2 repülőcsónakok sorozatgyártását; tíz készült el 1938 januárjára, 1000 Le-s (746 kW) Mitsubishi Kinsei 43 csillagmotorral. A további 127 sorozatgép H6K4 típusjellel, módosított fegyverzettel - és néhány gépen - erősebb motorral készült. 36 db H6K5-öt erősebb motorral gyártottak. Kevesebb épült a H6K2-L (16 darab), a H6K3 (2) és a H6K4-L (20) szállítógépből. A típus sok gépe a háború végéig szolgálatban maradt.
 

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 25,67 m

 • Magasság: 6,25 m

 • Fesztávolság: 40,08 m

 • Hatótáv: 6770 km

 • Személyzet: 9 fő

 • Csúcsmagasság: 11 250 m

 • Szerk. tömeg: 12 402 kg

 • Felszálló tömeg: 23 000 kg

 • Csúcssebesség: 385 km/ó

 • Fegyverzet: egy 20 mm-es forgatható gépágyú a faroklövész tornyában, egy 7,7 mm-es géppuska a pilótafülke feletti állásban, két 7,7 mm-es forgatható, lefelé tüzelő géppuska a törzs két oldalán, egy 7,7 mm-es hátrafelé tüzelő géppuska a törzs alján és 1600 kg bomba- vagy torpedóteher.

 • Hajtómű: 4 db 1300 Le-s Mitsubishi Kinsei 51/53 típusú, 14 hengeres kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább