„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Aichi D3A2 'Val' zuhanóbombázó

val
 
Repülőgép-hordozóról és szárazföldről bevethető kétszemélyes japán zuhanóbombázó. A repülőgép 1941 decemberében, a Pearl Harbor elleni támadáskor vált ismertté. 1936-ban, a D1A utódaként hozták létre. Az alsószárnyas egyfedelűn megnövelték a pilótafülke méretét, és mereven beépített, szépen burkolt futóművet kapott. A nyolcdarabos nullszéria első gépe 1938 januárjában szállt fel először, ezt a nullszériát használták később a csapatpróbákra is. A szériagyártásból 470 darab D3A1 típusú repülőgép került ki, az 1000 LE-s Mitsubishi Kinsei 43 vagy az 1070 LE-s Kinsei 44 motorral. Ez a repülőgép volt a japán haditengerészet erőssége a II. világháború elején. A megnövelt teljesítményű D3A2 altípusból 1016 készült el, 1942 őszétől kerültek csapatszolgálatba. Ám ekkorra a repülőgép már elavult, a megmaradt példányok nagy részét 1943-tól iskola gépekké építették át, D3A2-K típusjellel. Sokat később kamikaze-támadásokban vetettek be.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 10,17 m

 • Magasság: 3,76 m

 • Fesztávolság: 14,35 m

 • Hatótáv: 1352 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 10 500 m

 • Szerkezeti tömeg: 2570 kg

 • Felszálló tömeg: 4122 kg

 • Csúcssebesség: 430 km/h

 • Fegyverzet: két darab 7,7 mm-es, mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt fönt és egy 7,7 mm-es, forgatható géppuska a pilótafülkében hátul, ezenkívül 370 kg-nyi bomba külső bombasínen.

 • Motor: 1300 LE-s Mitsubishi Kinsei 54, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább