„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Yokosuka H5Y 'Cherry' repülőcsónak

1934-ben a Yokosuka mérnökei a haditengerészet megrendelésére egy kétmotoros, nagyméretű repülőcsónak tervein kezdtek el dolgozni. 1936-ban került sor a prototípus első repülésre, ahol a Yokosuka H5Y típusjelű repülőcsónak meghajtásáról két 895 kW teljesítményű Mitsubishi Shinten 21 csillagmotor gondoskodott. 1936-40 között összesen 20 darab gép épült meg és Type 99 jelöléssel állt szolgálatba. Rövid időn belül kiderült, hogy - bár meglehetősen nagy a hatótávolsága - a gép rendkívül gyenge teljesítményt nyújt majdnem minden tekintetben, emiatt a további gyártását leállították. A világháború elején már csak szállítási feladatokat látott el, majd onnan is kivonták a megmaradt példányokat és ezután már csak kiképzésre használták ezeket a nagyméretű gépeket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 20,52 m

  • Magasság: 6,71 m

  • Fesztávolság: 31,58 m

  • Hatótáv: 4800 km

  • Személyzet: 5 fő

  • Csúcsmagasság: 5200 m

  • Szerkezeti tömeg: 7070 kg (max. felszálló tömeg: 11 500 kg)

  • Csúcssebesség: 303 km/h

  • Fegyverzet: három 7.7 mm-es géppuska, és 2 darab 250 kg-os bomba

  • Hajtómű: két 1200 Le-s Mitsubishi MK1A Shinten-21 motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább