„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Yokosuka E14Y 'Glenn' felderítő hidroplán

Kétüléses, tengeralattjáróról bevethető felderítő hidroplán. Ezt a meglehetősen kisméretű gépet kifejezetten tengeralattjárók fedélzetére fejlesztették ki, és a japán gyakorlat szerint azok csőszerű hangárjában szétszerelve szállították. Ezek a tengeralattjárók egy-egy osztag vezérhajójaként elsősorban felderítési feladatokat kaptak, így nagy hasznát vették a fedélzetükre telepített repülőgépnek. A Yokosuka E14Y először 1939-ben repült, de csak négy év múlva - 1943-ban - állították szolgálatba. Összesen 138 darab készült belőle. Ilyen típusú hidroplánnal szerelték fel például a Junsen Type J-3 hosszújáratú tengeralattjáróosztály mindkét hajóját (I-7 és I-8), de több más tengeralattjárón is szerepet kaptak. Így már érthető, hogy miért ez a repülőgép volt az egyetlen a második világháború folyamán, amely az USA szárazföldi területét bombázta, mégha csak kisméretű gyújtóbombákkal is...

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,54 m

  • Magasság: 3,80 m

  • Fesztávolság: 11,02 m

  • Szerkezeti tömeg 1119 kg

  • Felszálló tömeg: 1450 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs

  • Motor: egy 340 Le-s (254 kW) Hitachi Tempu 12 típusú léghűtéses csillagmotor

  • Hatótáv: 880 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 246 km/h; csúcsmagasság 5420 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább