„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nakajima Ki-49 'Donryu' közepes bombázó

A Donryut 1938-ban tervezték, eredetileg a Mitsubishi Ki-21 leváltására szánták. Az új típus teljesítménye azonban annyira elmaradt a várttól, hogy inkább kiegészítő feladatokat kapott, mintsem a régit helyettesítették volna vele teljes egészében. Az első három prototípus 1939 augusztusában repült először, majd ezt követően hét nullszériás repülőgép került csapatpróbákra. 1941 augusztusától állították szolgálatba a Ki-49-1 jelű első sorozatgépeket, amelyekből 129 darabot gyártottak, két 1250 Le-s (932 kW) Nakajima Ha-41 csillagmotorral. Két altípusban 667 példány készült a Ki-49-II-ből, más, erősebb motorral, megnövelt páncélzattal és védőfegyverzettel. A Ki-58 változatból három prototípust gyártottak, elhagyták róluk a bombaterhet, a helyébe öt 20 mm-es gépágyú és három 12,7 mm-es forgatható gépfegyver került. A Ki-49 teljességgel alkalmatlan volt a tervezett feladat ellátására, így a háború második felében a típust leginkább csak másodvonalbeli feladatkörökben alkalmazták.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 16,81 m

 • Magasság: 3,76 m

 • Fesztávolság: 20,24 m

 • Hatótáv: 2400 km

 • Személyzet: 8 fő

 • Csúcsmagasság: 8160 m

 • Szerkezeti tömeg: 6070 kg

 • Felszálló tömeg: 10 150 kg

 • Csúcssebesség: 492 km/ó

 • Fegyverzet: 750 kg bombateher, 1 db 20mm Ho-1 Type 97 gépágyú, 5 db 7.7mm Type 89 géppuska

 • Hajtómű: 2 db Nakajima Ha-41 kétsoros csillagmotor (1 260 LE)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább