A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nakajima Ki-44 'Shoki' elfogó vadászgép

A Shoki-t viszonylag kis méretekkel, de nagyon erős fegyverzettel tervezték, elfogó vadászgépnek. A japán hadsereg légicsapatainak ez volt az egyetlen elfogó vadászrepülőgépe, és amikor a szövetségesek megtámadták a japán szigeteket, megmutatkoztak a Shoki, mint a legjobban emelkedő hazai gyártású vadászgép értékei. A típust 1942 második felében állították hadrendbe, és kezdetben népszerűtlennek bizonyult a sokkal könnyebb, fürgébb vadászgépekhez szokott pilóták körében. Összesen 1222 Ki-44 készült el; a Ki-44-I három altípusban, 1250 Le-s Ha-41 típusú motorral, géppuskákkal, a Ki-44-II szintén három altípusban, erősebb motorral és fegyverzettel. A Ki-44-III két altípusába már 2000 Le-s Ha-145 típusú motor került, és a fegyverzetük négy 20 mm-es gépágyúból (Ki-44-IIIa), illetve két 20 mm-es és két 37 mm-es gépágyúból (Ki-44-IIIb) állt. Érdekességként a második világháború utolsó légiharcát egy Ki-44 Shoki vadászgép vivta Tokió felett 1945 augusztus 17-én 5 db fényképező felderitésre berepülő amerikai B-32 "Dominator" tipusú négymotoros nehézbombázó ellen.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 8.75 m

 • Magasság: 3,25 m

 • Fesztávolság: 9.45 m

 • Hatótáv: 900 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 11 400 m

 • Szerkezeti tömeg: 1800 kg

 • Felszálló tömeg: 2550 kg

 • Csúcssebesség: 580 km/h

 • Fegyverzet: 2 db mereven beépített 12.7 mm-es Ho-103 (Army Type 1) géppuska

 • Hajtómű: 1db 1250 Le-s Nakajima Ha-41 típusú 14 hengeres kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább