„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nakajima A2N haditengerészeti vadászgép

1928-ban a japán haditengerészet megvásárolt egy Boeing 69-B (F2B-1), majd egy évvel később négy Boeing 100 (lényegében azonos az F4B-1el) típusú amerikai gépet, melyeket bemutattak a japán ipar képviselőinek. A Nakajima gyárban - ahol korábban már több Gloster Gambet épült -, vállalkoztak egy hasonló japán repülőgép tervezésére és megépítésére. Így jött létre a Nakajima A2N, az addigi A1N1 gépek leváltására. 1930-ban repült először, és még ugyanebben az évben szolgálatba állították Type 90 jelölésse, mint repülőgéphordozókról bevethető vadászgépet. Az új, kétfedelű, merev futóműves vadászgépbe elődjénél lényegesen erősebb motor került, ami jelentősen megnövelte a repülőgép teljesítményét. A gépeket egyaránt rendszeresítették Hosho, Kaga és Ryujo hordozókon. Sorozatgyártásban 1932 és 1936 között összesen 166 gép készült el három típusváltozatban (A2N I-III - 100 db), köztük kétüléses kiképzőgépek (A3N - 66 db) is.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 6,18 m

 • Magasság: 3,03 m

 • Fesztávolság: 9,37 m

 • Hatótáv: 500 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 9000 m

 • Szerkezeti tömeg: 1045 kg

 • Felszálló tömeg: 1500 kg

 • Csúcssebesség: 292 km/ó

 • Fegyverzet: két 7,7 mm-es mereven beépített géppuska

 • Hajtómű: egy 450 Le-s (336 kW) Nakajima Kotobuki 2 léghűtéses motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább