„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mitsubishi Ki-30 könnyűbombázó

Ez a típus volt a Császári Japán Hadsereg Légierejének első hadrendbe állított harcigépe, kétsoros csillagmotorral, állítható légcsavarral, zárt bombaszekrénnyel és réselt fékszárnnyal. Korszerű jellemzőik ellenére a Ki-30-asokat leginkább a kínai hadszíntéren vetették be, ahol - ellenséges vadászgépek nemigen lévén - általában zavartalanul tevékenykedhettek. A típus eredetét a harmincas évek közepére tehetjük, amikor a japán hadsereg nagyratörő programot indított saját tervezésű és gyártású repülőgépek beszerzésére. A 18 darabos prototípus-sorozatot 1937 februárjától kezdték berepülni. További 686 repülőgép készült el sorozatgyártásban, amelyek 1942-ig maradtak elsővonalbeli szolgálatban. A gépeket ezt követően már csak iskolagépként alkalmazták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 10,34 m; magasság 3,64 m; fesztáv 14,55 m

  • Szerkezeti tömeg: 2230 kg

  • Felszálló tömeg: 3322 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: egy 7,7 mm-es a bal szárnyba mereven beépített géppuska. egy 7 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó résein, 400 kg-os bombateher zárt bombalerben

  • Hajtómű: egy 950 LE-s (708 kW) Nakajima Hs-5 Kai (Army Type 97) típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 1700 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 432 km/h; csúcsmagasság 8570 m

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább