„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mitsubishi G3M 'Nell' közepes bombázó

Amikor Japán belépett a második világháborúba, a Mitsubishi G3M már elavultnak számított, ám a típussal a kezdeti japán támadásokban elért, meglepő sikerek ezt meghazudtolták. Miután a repülőgépnek nem született megfelelő utódja, a "Nell"-ekkel teljes elavulásukig elsővonalbeli szolgálatot láttak el, minek következtében rengeteg gép elpusztult. A G3M 1935 júliusában repült először. A típus a japán haditengerészeti légierő számára készült, a légifölény biztosítására a csendes-óceáni térségben. 1937-ben 34 db G3M1-est állították szolgálatba, de ezeket hamarosan kiszorították a G3M2 gépei (993 darab, erősebb motorral és nagyobb üzemanyagtartállyal) és a G3M3-asok (még erősebb motorral és még nagyobb befogadóképességű üzemanyagtartállyal). Néhány repülőgépet L3Y jelű, fegyveres szállítógéppé alakítottak át.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 16,42 m

  • Magasság: 3,69 m

  • Fesztávolság: 25,07 m

  • Hatótáv: 4380 km

  • Személyzet: 7 fő

  • Csúcsmagasság: 9150 m

  • Szerkezeti tömeg: 4965 kg (felszálló tömeg: 8000 kg)

  • Csúcssebesség: 373 km/h

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es, forgatható gépágyú a lövésztoronyban a törzs tetején, egy 7,7 mm-es forgatható géppuska a törzs aljába behúzható lövészteknőben, és 800 kg-os bombateher

  • Hajtómű: két 1075 LE-s Mitsubishi Kinsei 41, 42 vagy 45 típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább