„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mitsubishi A5M4 'Claude' vadászgép

A japán repülőgéphordozók standard gépe a Mitsubishi A6M Zero előtt az alsószárnyas, merev futóműves, nyitott kabinos Mitsubishi A5M4 "Claude" volt. Ez a gép 435 km/h sebességgel repült akkor, amikor a US. Navy éppen átvette első F3F-1-es behúzható futóműves, kétfedelű gépeit, a RAF pedig a 290 km/h sebességgel repülő Hawker Nimrod-okat. A repülőgép 30-as évek japán iparának és katonai ütőképességének igen fontos tényezőjét jelentette, amelynek köszönhetően az ország függetlenné vált a nyugati importtól. Teljes egészében japán gyártmány volt, egyben az első japán egyfedelű haditengerészeti vadászgép. A nyolc prototípusból az első 1935 februárjában repült, és az A5M-1-est 1937 tavaszán állították szolgálatba. A sorozatgyártás csak 1943-ban fejeződött be; 980 darab gép készült el, az A5M1-től az A5M4-ig terjedő típusjelzéssel. 103 példány épült az A5M4-K jelű kétüléses iskolagépből, így a teljes gyártási szám 1100 körülire becsülhető. A repülőgép nagyon népszerű volt a japán haditengerészeti pilóták körében.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,59 m

  • Magasság: 3,27 m

  • Fesztávolság: 11,05 m

  • Hatótáv: 1400 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 9800 m

  • Szerkezeti tömeg: 1236 kg (max. felszálló tömeg: 1822 kg)

  • Csúcssebesség: 435 km/h

  • Fegyverzet: két 7,7 mm-es géppuska a pilótafülke előtt mereven a törzsre építve, 60 kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: egy 785 Le-s (585 kW) Nakajima Kotobuki 41 vagy 41Kai típusú, kílenchengeres, egysoros csillagmotor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább