„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kawasaki Ki-100 vadászgép

A Kawasaki Ki-61-II Kai kiváló magassági vadászgép volt, de nagy hátrányt jelentett megbízhatatlan Kawasaki Ha-140-es V- motorja, amelynek ráadásul a gyártása is eléggé lassan haladt. A motorhiány miatt a repülőgépgyár kénytelen volt az elkészült sárkányokat tárolni. Kényszermegoldásként a Ki-61-II Kai sárkányát a Mitsubishi Ha-112-II motorral párosították. Ez a csillagmotor sokkal szélesebb volt a korábbi soros motornál, de sikerült úgy beépíteni, hogy megtartották a törzs közepes keresztmetszetét. A három, többször módosított prototípus közül az első 1945 februárjában repült először, ezt a három gépet 272 további átépítés és 118 újonnan gyártott gép követte, két altípusban; az egyiket, a Ki-100-Ib-t 1945 márciusában nagyobb, körkilátást biztosító pilótafülketetővel állították szolgálatba. A Ki-100 hamarosan a szárazföldi hadsereg legjobb vadászgépe lett.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 8,82 m

 • Magasság: 3,75 m

 • Fesztávolság: 12,05 m

 • Hatótáv: 2192 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 11 250 m

 • Szerkezeti tömeg: 2525 kg

 • Felszálló tömeg: 3495 kg

 • Csúcssebesség: 580 km/h

 • Fegyverzet: 2x20 mm-es, mereven beépített gépágyú a pilótafülke előtt a törzs tetején, két 12,7 mm-es, mereven beépített géppuska a szárnyban és 500 kg-os bombateher külső megerősített pontokon.

 • Hajtómű: 1500 LE-s Mitsubishi Ha-112-II, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább