„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kawasaki Ki-61 'Hien' vadászgép

Japán II. világháborús, elsővonalbeli katonai repülőgépei között ez a fordított hengerelrendezésű V-motoros egyedi típusnak számított. A Kawasaki Ha-40 jelű soros motor a német Daimler-Benz DB 601A licencváltozata volt. A 12 prototípus berepülése 1941 decemberében kezdődött, a repülőgép teljesítménye és vezethetősége kiválónak bizonyult. A Ki-61-I összesen 1380 példányban készült; 1943 februárjától állították szolgálatba.A Ki-61 Kai változatból 1274 darabot gyártottak, meghosszabbított törzzsel és módosított fegyverzettel. A további fejlesztés eredménye volt a két - egymástól a fegyverzetükben különböző - altípusban, 374 darabos sorozatban elkészült Ki-61-II Kai magassági vadászgép, Kawasaki Ha-140 motorral. A Ki-61-est is elérte a japán vadászgépek sorsa: amerikai vetélytársaik hamarosan túlszárnyalták őket. A Ki-61-II Kai kiváló magassági vadászgép volt, de nagy hátrányt jelentett megbízhatatlan Kawasaki Ha-40-es V-motorja, amelynek ráadásul a gyártása is eléggé lassan haladt. A motorhiány miatt kényszerszülte megoldásként a Ki-61-II Kai sárkányt a Mitsubishi Ha-112-II motorral párosították. Így jött létre a Kawasaki Ki-100 vadászgép.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 8,77 m

 • Magasság: 3,65 m

 • Fesztávolság: 12,02 m

 • Hatótáv: 1100 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 11 550 m

 • Szerkezeti tömeg: 2310 kg

 • Felszálló tömeg: 3250 kg

 • Csúcssebesség: 592 km/ó

 • Fegyverzet: két 12,7 mm-es, mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt a törzs tetején, két 12,7 mm-es, mereven beépített géppuska a szárnyon

 • Hajtómű: egy 1175 Le-s (876 kW) Kawasaki Ha-40 (Army Type 2) típusú, 12 hengeres, fordított hengerelrendezésű V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább