„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kawasaki Ki-45 'Toryu' nehézvadászgép

A Toryut (Sárkányölő) egy 1937-es kiírásnak megfelelően tervezték. A kétmotoros nehézvadász a japán szárazföldi légierő egyik legfontosabb gépévé vált. A hat prototípus és a 12 nullszériás repülőgép 1939 januárjától repült, de a sorozatgyártás előtt jelentős változtatásokat kellett a gépen végrehajtani. A típust 1943 őszén állították csapatszolgálatba, 1050 Le-s (783 kW) Nakajima Ha-25 csillagmotorokkal. A Ki-45 Kai-a vadászgép, a Ki-45 Kai-b pedig alacsony- és hajótámadó repülőgép volt. A Ki-45 Kai-c éjszakai vadászgépek Mitsubishi motorokat kaptak. A Ki-45 Kai-d alacsony-/hajótámadó repülőgépek fegyverzete módosult, és 500 kg-os bombaterhet vihettek.A Ki-45 Kai-c-ből 477 míg a többi három altípusból összesen 1198 repülőgép készült.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 11,00 m

 • Magasság: 3,71 m

 • Fesztávolság: 15,02 m

 • Hatótáv: 2000 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 10 000 m

 • Szerkezeti tömeg: 4000 kg

 • Felszálló tömeg: 5500 kg

 • Csúcssebesség: 540 km/h

 • Fegyverzet: egy 37 mm-es, mereven beépített gépágyú a törzsben az orr alatt, két 20 mm-es, mereven beépített, rézsútosan előre-felfelé tüzelő gépágyú a törzs középső részében, egy 7,92 mm-es, forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén és 500 kg-os bombateher

 • Hajtómű: két 1080 Le-s (805 kW) Mitsubishi Ha-102 (Army Type 1) típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább