„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kawasaki Ki-10 'Perry' vadászgép

1935-ben szolgálatba állított japán kétfedelű vadászgép. 1939- ben - a II. világháború kitörésekor - már kivonták őket az első vonalbeli szolgálatból. Összesen hat változatban 588 darab készült belőle. A szövetségesek a "Perry" kódnevet adták a típusnak. A Halhin-Gol folyó környékén 1939 augusztusának végén a japán hadvezetés még bevetette a kényszerűségből előkapart, ócskavasnak kinéző Kawasaki Ki-10-es kétfedelű vadászgépeket, melyek viszont biplán létükre meglepően nagy, 400 km/h körüli sebesség elérésére voltak képesek. Az ekkor bevetett japán típusok - mindenekelőtt a vadászgépek - fogyatékosságai azonban már akkor kiütköztek. Elsősorban sérülékenységük és gyenge fegyverzetük - mely általában mindössze 2 db 7,7 mm-es géppuska volt - okán. E tökéletlenségüket azonban pilótáik kiváló repülőtudása és gépeik rendkívül jó manőverezőképessége akkor még ellensúlyozni tudta.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,55 m

  • Magasság: 2,99 m

  • Fesztávolság: 10,02 m

  • Hatótáv: 1100 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 11 500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1300 kg

  • Felszálló tömeg: 1650 kg

  • Csúcssebesség: 400 km/h

  • Fegyverzet: két 7.7 mm-es Type 89 mereven beépített géppuska

  • Hajtómű: egy 850 Le-s (634 kW) Kawasaki Ha-9-IIa típusú motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább