„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Aichi E16A 'Paul' hidroplán

A Aichi E16A1 "Zuiun" (Kegyes felhő) a japán haditengerészet nagy hatótávú felderítő repülőgépének, az E13A1 "Jake" felváltására készült. Szintén felderítőnek tervezték, de a harcok folyamán zuhanóbombázóként is bevállt. Az első E16A1-eseket 1944-ben állították szolgálatba, a prototípusgépekkel együtt két üzemben - Aichi (197) és Nihon Hikoki (59) - összesen 256 db készült a típusból, Aichi E16A1 és E16A2 változatban. A szövetségeseknél "Paul" kódnévvel jelölt gépekkel a japán haditengerészet pilótái - csakúgy, mint elődjével - rendszeres, akár 15-20 órás őrjáratokat is repültek. Néhány példányát a háború legvégén kamikaze-támadásokban is bevetették.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,83 m

  • Magasság: 4,79 m

  • Fesztávolság: 12,81 m

  • Hatótáv: 2420 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 10 000 m

  • Szerkezeti tömeg: 2948 kg (felszálló tömeg: 4553 kg)

  • Csúcssebesség: 439 km/h

  • Fegyverzet: kettő 20 mm-es Type 99 mereven beépített gépágyú, egy 13 mm-es Type 2 forgatható géppuska a hátsó ülésnél; 250 kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: egy 1300 Le-s (970 kW) Mitsubishi Kinsei 54 csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább