„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Aichi E13A 'Jake' hidroplán

A japán haditengerészet nagy hatótávú felderítő repülőgépet igényelt, így jött létre az E13A 1937-ben, de 1940-ig csak prototípusként repült. Az első E13A1- eseket 1941 végén állították szolgálatba. A prototípusgépekkel együtt három üzemben összesen 1418 készült. A repülőgép alaptípusának az E1 3A1 tekinthető, az E13A1-K kétkormányos iskolagép volt; a továbbfejlesztett E13A1a éjszakai felderítő alváltozatába például külön kipufogólángtompítót építettek be; az E13 A1b-re pedig levegő-felszín radart szereltek. A két utóbbi altípusból a későbbiekben sokat hajók ellen vetettek be, ehhez egy 20 mm-es, lefelé tüzelő és forgatható gépágyút szereltek rájuk.A gépekkel a japán haditengerészet pilótái rendszeres, akár 15 órás őrjáratokat is repültek, de sok repülőgép a későbbi kamikazetámadások során meglehetősen gyalázatos véget ért. Utódja az Aichi E16A1 "Zuiun" lett.
 

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 11,27 m

  • Magasság: 4,65 m

  • Fesztávolság: 14,48 m

  • Hatótáv: 2090 km

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 11 250 m

  • Szerkezeti tömeg: 2642 kg

  • Felszálló tömeg: 4000 kg

  • Csúcssebesség: 377 km/ó

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es, lefelé tüzelő, forgatható gépágyú a törzs alá építve (az átalakításuk a csapatoknál történt), egy 7,7 mm-es, forgatható géppuska a hátsó ülésben, valamint 250 kg-os bombateher külső függesztőkön

  • Hajtómű: egy 1080 LE-s Mitsubishi Kinsei 43, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább