„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Aichi D1A 'Susie' zuhanóbombázó

A japán haditengerészet 1932-ben írt ki pályázatot modern, repülőgéphordozókról bevethető zuhanóbombázóra. A Nakajima cég a Heinkel He 66 (a He 50 export változata) japán motorral ellátott és némileg módosított változatával pályázott, miután egy ilyen gépet megvásároltak Németországtól. 1934 végén a haditengerészet légiereje felszólította az Aichi vállalatot, hogy fejezze be az AB-9 tervét és készítse elő a sorozatgyártást. A végül D1A1 típusjelű gép első változatából 162 készült el, 580 Le-s (432,5 kW) Nakajima Kotobuki 2 Kai 1, vagy Kotobuki 3 típusú csillagmotorral. A vállalat később 428 gépet gyártott a továbbfejlesztett D1A2-es típusból, amelyre nagyobb teljesítményű motor és burkolt futómű került. Sok D1A-t vetettek be a kínai-japán háborúban, de 1941-ben, Japán belépésekor a világháborúba már a D1A1 és a D1A2-esek jó része a kiképzőegységekhez került. Az utóbbi altípusból 68 géppel másodvonalbeli szolgálatot láttak el 1942 végéig.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,31 m

  • Magasság: 3,41 m

  • Fesztávolság: 11,40 m

  • Hatótáv: 927 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 6980 m

  • Szerkezeti tömeg: 1516 kg (felszálló tömeg: 2615 kg)

  • Csúcssebesség: 309 km/h

  • Fegyverzet: két 7,7 mm-es, mereven beépített géppuska a törzs első részén;egy 7,7 mm-es forgatható géppuska a pilótafülkében hátul, valamint 310 kg-os külső bombateher

  • Motor: egy 730 Le-s (544 kW) Nakajima Hikari 1 típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább