„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Aichi B7A 'Ryusei' bombázógép

1941-ben a japán haditengerészeti légierő pontosan körülírt igényekkel lépett fel egy új, a repülőgéphordozókra rendszeresítendő támadó bombázógépre, hogy a Nakajima B6N torpedóvetőket és a Yokosuka D4Y zuhanóbombázókat leváltsa. Az Aichi gyár elkészítette az AM-23-as tervét, 1942-re létrejött a B7A1 típusjelű, kilenc darabból álló nullszéria. Az első gép 1942 májusában repült először, de a fejlesztési program motorhibák miatt sokáig késett. Csak 1944 áprilisában kezdődött a sorozatgyártás, B7A2 típusjellel. A jól repülhető, kiváló teljesítményű gépet három gyárban akarták gyártani, de az elkészült 105 példány végül két üzemből, az Aichitől (80 gép) és a 21. Tengerészeti Légi Arzenáltól (Naval Air Arsenal, 25 gép) származik. Mivel Japánnak ebben az időben már nem volt repülőgéphordozója, így a repülőgépeket szárazföldön vetették be.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 11,47 m

  • Magasság: 4,64 m

  • Fesztávolság: 14,37 m

  • Szerkezeti tömeg 3810 kg

  • Felszálló tömeg: 6480 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: két 20 mm-es, a szárnyba mereven beépített gépágyú, egy a hátsó pilótaülés mögé épített, forgatható, 13 mm-es géppuska és 800 kg-nyi bomba vagy torpedó a zárt bombatérben

  • Hajtómű: egy 2000 Le-s, 18 hengeres Nakajima NK9C Homare 12 kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 3040 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 566,2 km/h; csúcsmagasság 11 260 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább