„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Yokosuka B4Y 'Jean' torpedóvetőgép

yokosuka_b4y-s
 
A Yokosuka B4Y1 háromüléses típust repülőgép-hordozóról bevethető torpedóvetőnek tervezték egy 1934-es kiírás alapján a Mitsubishi B2M2 repülőgép felváltására. Az 1935-ben elkészült 5 prototípust 205 darab sorozatgép követte, melyeket 1936 és 1938 között építettek, és 1936-tól kezdődően Type 96-ként állították szolgálatba. Bár elsősorban repülőgép-hordozóról bevethető torpedóvetőként szerepelt, alkalmazták szárazföldi telepítésű bombázóként is a kínai-japán háborúban. A B4Y1-t 1940- ben a csapatoknál felváltotta a jobb teljesítményű és modernebb Nakajima B5N, kiképző- és szállítógépként szolgálatban maradt egészen 1943-ig. 1942 júniusában a Midway-i csata során a Hosho repülőgép-hordozón tartalékban még szolgált néhány Yokosuka B4Y1, ezen gépek egyike fényképezte le az égő Hiryu-t 1942. június 5-én. Összesen 205 darab készült belőle a gyártás beszüntetéséig.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hossz: 10,15 m

  • Magasság: 4,36 m

  • Fesztávolság: 15,07 m

  • Hatótáv: 1580 km

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 6000 m

  • Szerkezeti tömeg: 2000 kg (felszálló tömeg: 3600 kg)

  • Csúcssebesség: 278 km/h

  • Fegyverzet: egy 7.7 mm-es géppuska, 800 kg-os torpedó vagy 500 kg bombateher külső felfüggesztési pontokon

  • Hajtómű: egy 840 Le-s (630 kW) teljesítményű Nakajima Hikari-2 kilnechengers csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább