„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Breguet Bre. 693 'Guppy' támadó repülőgép

breg
 
1934-ben háromüléses nehézvadászgép igénye merült fel, a Bre.690-et erre tervezték; de miután a Potez 630-ra esett a választás, a Breguet gyár a tervet Bre.691 típusjellel kétüléses támadógéppé alakította át. Az új gép 1938 márciusában repült először; 78 darab Bre.691AB.2 típusú, két Hispano-Suiza 14 hengeres csillagmotorral ellátott szériagép követte. Tervezték ugyan, hogy a Bre.692-est Gnőme-Rhőne 14N csillagmotorokkal is gyártják, a következő altípus mégis a Bre.693-as lett, Gnőme-Rhöne 14M csillagmotorokkal és a motorgondolákon hátul beépített, 7,5 mm-es, ferdén lefelé és hátra tüzelő géppuskákkal. Az első Bre.693AB.2 1940 márciusában repült először. 254 repülőgép készült el, amelyekből az utolsók már a Vlchy-légierőhöz kerültek. 1942 novemberében a németek lefoglalták és Olaszországnak adták át a repülőgépeket, melyeket az Olasz Királyi Légierő kiképzésre használt.
 
TECHNIKAI ADATOK
 
 • Hossz: 9,69 m
 • Magasság: 3,17 m

 • Fesztávolság: 15,36 m

 • Hatótáv: 1350 km

 • Személyzet: 2 fő

 • Csúcsmagasság: 8500 m

 • Szerkezeti tömeg: 3010 kg

 • Felszálló tömeg: 5500 kg

 • Csúcssebesség: 475 km/ó

 • Fegyverzet: egy 20 mm-es, mereven beépített, előretüzelő gépágyú, két 7,5 mm-es, mereven beépített, előretüzelő géppuska, egy 7,5 mm-es, mereven he épített, ferdén hátratüzelő géppuska, két 7,5 mm-es, mereven be épített, ferdén hátra és lefelé tüzelő géppuska, egy 7,5 mm-es, forgatható géppuska és 400 kg-os bombateher zárt bombatérben

 • Motor: két 700 Le-s (522 kW) Gnőme-Rhöne 14M-6/7 Mars típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább