„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Liore-et-Olivier LeO 451 bombázógép

leo_451

Négyüléses, közepes bombázó repülőgép. A LeO 451 a második világháborút megelőző időszakban a francia repülőgépipar legjobb bombázógépe volt. A jól sikerült, szép vonalú alkotás meggyőző erővel bizonyította, hogy lejárt a szögletes formájú, esetlen repülőgépek kora, amelyek a harmincas években Franciaország egét járták. A LeO 45.01 jelű két prototípus 1937 januárjában repült először, amikor a LeO cég 1934 novemberében megnyerte a korszerű nappali bombázógépre kiírt pályázatot. A LeO 451B.4 sorozatgépeket 1939 őszén állították csapatszolgálatba. A gyártás Franciaország összeomlásáig zökkenőmentesen folyt, 580 repülőgép készült el. A csatákat átvészelt gépek tovább repültek; a bombázógépeket 12 személyes polgári utas-, illetve 17 személyes ejtőernyős-szállítógépekké alakították át, néhány még az ötvenes évek közepén is repült. Az ábrán látható repülőgép a GB1/11 bombázócsoporté volt, a marokkói Oran-La-Sénia támaszponton.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 17,17 m

 • Magasság: 5,24 m

 • Fesztávolság: 22,52 m

 • Hatótáv: 2300 km

 • Személyzet: 4 fő

 • Csúcsmagasság: 9000 m

 • Szerkezeti tömeg: 7815 kg

 • Felszálló tömeg: 11 400 kg

 • Csúcssebesség: 495 km/h

 • Fegyverzet: egy 7,5 mm-es mereven beépített géppuska a törzs elején, egy 20 mm-es forgatható gépágyú a lövésztoronyban a törzs tetején, egy 7,5 mm-es gépágyú a toronyban a törzs alján és 2000 kg-os bombateher zárt bombatérben

 • Hajtómű: két 1140 Le-s (850 kW) Gnöme-Rhöne 14N-48/49 típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább