„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Morane-Saulnier MS.406 vadászgép

ms.406
 

Az MS.406 Franciaország első korszerű, önhordó alsószárnyas vadászgépe volt, zárt pilótafülkével és behúzható futóművel. Mindezek ellenére a típus a második világháború kezdetére már elavultnak számított, és súlyos veszteséget szenvedett a Lufwaffe repülőgépeivel vívott légiharcokban. Az MS.405 egy 1934-es kiírásra született, a prototípusa 1935 augusztusában repült először. Ezt 15 darab MS.405C.1 jelű, nullszériás repülőgép követte. A sorozatgyártás az MS.406C.1 típusú gépekkel indult meg, miután 1938 márciusában 1000 repülőgépre érkezett megrendelés. Az MS.406-osokat két gyártósoron készítették, 1938 júniusa és 1940 júniusa között 1077 repülőgépet adtak át. Alapvetően meghatározó gépe volt a Vichy-légierőnek, de exportáltak gépeket Svájcba és Törökországba, míg a németek által lefoglalt repülőgépekből jutott Horvátországnak és Finnországnak is.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 8,17 m

 • Magasság: 3,25 m

 • Fesztávolság: 10,62 m

 • Hatótáv: 1500 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 9400 m

 • Szerkezeti tömeg: 1872 kg

 • Felszálló tömeg: 2722 kg

 • Csúcssebesség: 490 km/h

 • Fegyverzet: 1 db a motorba mereven beépített 20 mm-es gépágyú (vagy 7,5 mm-es géppuska), két 7,5 mm-es, a szárnyba beépített géppuska

 • Hajtómű: egy 860 Le-s (641 kW) Hispano-Suiza 12Y-31 típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább