„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Potez 630/633 könnyű bombázógép

Az 1934-es kiírásra született Potez 630 többfeladatú repülőgép néhány későbbi, célfeladatra tervezett típus alapja lett. Közülük az egyik első, a Potez 632.01 könnyű bombázógép volt, a Potez 630.02 éjszakai vadászgép változata, a prototípus berepülései 1937 januárjától kezdődtek. Ezután a Potez 633B.2-es változatból 1938 májusában 125 darabos sorozatot rendeltek, de csak hat gép készült el. A repülőgép alapjában véve megegyezett a Potez 631C.3 típusú vadászgéppel, leszámítva a pilótafülke-elrendezést, a fegyverzetet és azt, hogy a bombázótiszt számára ismét üvegezett orr került rá. Vásárolt a repülőgépekből Kína, Görögország, Románia és Svájc is, de 30 gép francia szolgálatban maradt. A másik változat (60 készült el belőle) a háromüléses, alacsonytámadó és felderítő repülőgép, a Potez 637A.3 volt, a törzs alján gondolával és erősebb fegyverzettel.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 11,07 m

  • Magasság: 3,62 m

  • Fesztávolság: 15,98 m

  • Hatótáv: 1300 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 8000 m

  • Szerkezeti tömeg: 2450 kg (felszálló tömeg: 4500 kg

  • Csúcssebesség: 439 km/h

  • Fegyverzet: egy 7,5 mm-es mereven beépített géppuska a törzs elején jobboldalt, egy 7,5 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részén és 400 kg-os bombateher zárt bombatérben

  • Hajtómű: két 700 Le-s (522 kW) Gnöme-Rhöne 14M-6/7 típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább