„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Potez 25 felderítő/könnyűbombázó

A két világháború közötti időszak egyik legismertebb katonai gépét, a Potez 25A kétfedelű, kétüléses repülőgépet a Potez 24 A.2 prototípusból fejlesztették ki Louis Coroller tervei alapján, és 1924-ben repült először. A Potez 25 igen sokfelé exportált repülőgép volt, de a típust leginkább a francia gyarmatokon alkalmazták. Inkább első világháborús környezetben képzelhető el, semmint a '30-as években, pedig a gép egészen 1940-ig állt szolgálatban a francia légierőben, de hamarosan már csak kiképzési célokat szolgáltak, leginkább az Észak-Afrikába áttelepített repülőiskolákban. A lengyel Podlasiei Repülőgépgyár licenc alapján gyártott Potez XXV könnyű bombázójának is ez a gép volt az alapja, annyi különbséggel, hogy a gépekbe az eredeti soros motor helyett a Lengyelországban licencben gyártott Bristol Jupiter csillagmotorokat építették be. 1925 és 1940 között megközelítőleg 4000 gépet gyártottak különböző országokban, ebből Franciaországban 2500 darabot.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9.22 m

  • Magasság: 3,59 m

  • Fesztávolság: 14,14 m

  • Hatótáv: 600 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 5500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1490 kg

  • Felszálló tömeg: 2558 kg

  • Csúcssebesség: 214 km/h

  • Fegyverzet: három 7,7 mm-es géppuska és 200 kg-os bombateher

  • Hajtómű: egy 478 LE-s (357 kW) Lorraine-Dietrich 12 Eb vízhűtéses motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább