„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Loire-Nieuport LN.401/411 zuhanóbombázó

Az LN.40 a francia haditengerészeti légierő részére készült, repülőgép-hordozóról bevethető zuhanóbombázó repülőgép volt. Prototípusa, az LN.40.01 1938 júniusában repült először. A megrendelt 42 darabból az első 23 (esetleg több) LN.401BP.1 jelű sorozatgépet 1939 közepétől állították szolgálatba, a tengerparton települt két egységnél. Az egyetlen altípusból, az LN.411BP.1-esből a francia légierő 40 darabot rendelt. Az LN.411 lényegeben az LN.401-esnek volt a szárazföldi változata. A gépről elhagyták a repülőgép-hordozókon megkövetelt felszerelést, így a farokhorgot, a szárnyfelhajtó-szerkezetet vagy a felfújható mentőpárnákat. Franciaország összeomlása előtt csak kevés gép készült el, viszont 1942-ben a meglévő alkatrészekből a Vichy-légierő részére 24 (vagy több) LN.401 és LN.411 repülőgépet gyártottak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 9,75 m; magasság 3,51 m; fesztáv 14,04 m

  • Szerkezeti tömeg: 2135 kg

  • Felszálló tömeg: 2823 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es a motorba építeti gépágyú, két 7,5 mm-es mereven beépített géppuska a szárnyban és 225 kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: egy 690 LE-s (514 kW) Hispano-Suíza 12Xcrs típusú, 12 hengeres V-motor

  • Hatótáv: 1200 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 380 km/h; csúcsmagasság 9500 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább