„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Latécoére Laté 298 torpedóvető hidroplán

A Laté 298.01 prototípusa egy 1933-as kiírásra született, és 1936 májusában repült először. A sikeres berepülés vezetett a Laté 298 sorozatgyártásához. A francia tengerészeti légierő 1938-ban rendszeresítette a típust, 24 darab Laté 298A és 12 (más források szerunt 27) darab Laté 298B hidroplánt vett át. Az A tipussorozat gépeinek mereven beépített, a B-nek felhajtható szárnyuk volt. A Laté 298D-ből a Laté 298B továbbfejlesztett, de mereven beépített szárnyú változatából - 1938 áprilisában ötöt rendeltek. Ezután a tengerészeti légierő további 25, illetve 65 hidroplánt igényelt, de csupán 60 épült meg. 1942-ben a németek engedélyezték a Vichy-kormánynak újabb 30 darab Laté 298 gyártását, de nem tudni, hogy ténylegesen hány készült el a Laté 298F jelű hidroplánból. Az F sorozat a korábbi D változat altípusa volt, egyszerűbb kormányszerkezettel.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 12,56 m

 • Magasság: 5,23 m

 • Fesztávolság: 15,50 m

 • Hatótáv: 2200 km

 • Személyzet: 3 fő

 • Csúcsmagasság: 6500 m

 • Szerkezeti tömeg: 3062 kg

 • Felszálló tömeg: 4800 kg

 • Csúcssebesség: 290 km/ó

 • Fegyverzet: két 7,5 mm-es mereven beépített géppuska a szárnyban, egy 7,5 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részében és 670 kg-os torpedó- vagy bombateher külső megerősitett pontokon

 • Hajtómű: egy 880 Le-s (656 kW) Hispano Suiza 12Ycrs-1 típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább