„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Farman NC.223 éjszakai nehézbombázó

Az NC.223 (korábban F.223) ötüléses, francia éjszakai nehézbombázó egy teljesen új típus volt, amelynél azonban megtartották elődjének, a Farman F.222-esnek tervezési elveit, ezáltal a repülőgép az elavultság és a korszerűség keveréke lett. Az F.222-esből származott az új gép szintén négyszögletes törzse, de áramvonalasabbá vált a kettős függőleges vezérsík, amelynek többletellenállását ki- egyenlítette a korszerű héjszerkezetű, a szárnyvégeken dúccal merevített, kitűnő szárny. Az F.223. 1.01 prototípus postagépnek készült, 1938 januárjában követte az NC.223.01 bombázógép prototípusa. Sorozatban nyolc vagy ennél több NC.223.3BN.5 bombázógépet gyártottak, amelyeket Franciaország német lerohanásakor állítottak szolgálatba. Később szállítógépekké alakították át őket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 22,06 m; magasság 5,08 m; fesztáv 33,56 m

  • Szerkezeti tömeg: 10 550 kg

  • Felszálló tömeg: 19 200 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es forgatható gépágyú a törzs alján lévő toronyban, egy 7,5 mm-es forgatható géppuska az orrban és 4200 kg-os bombateher zárt bombatérben

  • Motor: négy 920 LE-s (686 kW) Hispano-Suiza 12Y-29 típusú, 12 hengeres V-motor

  • Hatótáv: 2400 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 400 km/h; csúcsmagasság 8000 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább