„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Farman F.222 éjszakai bombázógép

A bombázógép prototípusa 1932 májusában repült először; a repülőgépet később nagyhatótávú postagéppé alakították át. Ezt az F. 221.01 prototípus követte, amely jelentősen különbözött elődjétől. Átalakították a függőleges vezérsíkot, zárt géppuskatornyokat építettek az orrba és a törzs tetejére, félig a törzsbe húzható géppuskaállást a törzs alá, és a repülőgép lényegesen erősebb motorokat ka- pott. A következő típus az F.221BN.5 jelű bombázógép volt, erősebb fegyverzettel. 10 darab készült el belőle. Az F.222BN.5 változatnak kétféle kivitele volt; 11 darabot gyártottak az F.222. 1BN.5-ösből, behúzható futóművel, 24 darabot pedig az F.222.2BN.5-ösből, amelynek meghosszabbították az orrát s megváltoztatták a szárny külső részét is. 1939-ben már csak 29 repülőgép volt szolgálatban a bombázószázadoknál, de Franciaország összeomlása után a gépeket kivonták a szolgálatból, és 1944-ig szállítógépekként használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 21,45 m; magasság 5,19 m; fesztáv 36,05 m

  • Szerkezeti tömeg: 10 500 kg

  • Felszálló tömeg: 15 200 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Fegyverzet: egy 7,5 mm-es, forgatható géppuska az orrlövész tornyában, egy-egy 7,5 mm-es forgatható géppuska a törzs tetején lévő lövésztoronyban és a törzs alján a lövészállásban, 4200 kg-os bombateher zárt bombatérben

  • Hajtómű: négy 970 LE-s (723 kW) Gnöme-Rhöne 14N-11/15 típusú csillagmotor

  • Hatótáv: 2000 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 320 km/h; csúcsmagasság 8000 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább