„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dewoitine D.510 vadászgép

A Dewoitine D.500 francia vadászgép bázisán kidolgozott, sorozatgyártásra rendelt változat. Az alaptípustól a jóval erősebb, Hispano-Suiza 12Ycrs (860 LE) motor különböztette meg. Első, kísérleti repülésére 1934 augusztusában került sor, és a D.510 vadászgép volt az első Franciaországban, amelynek sikerült túllépnie a 400 km/h sebességhatárt. A nem megfelelő repülési stabilitás miatt azonban át kellett tervezni a repülő függőleges vezérsíkját, amelynek felülete ennek következtében megnőtt, és jóval nagyobb volt, mint a D.500-nál. A sorozat első gépét 1936 júliusában adták át a légierőnek, sorozatgyártása 1938 júniusáig folytatódott. A D.510C.1-ből még mintegy 60 darab volt szolgálatban a francia légierőnél 1939-ben, de hamarosan már csak kiképzési célokat szolgáltak, leginkább az Észak-Afrikába áttelepített repülőiskolákban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,96 m

  • Magasság: 2,51 m

  • Fesztávolság: 12,08 m

  • Hatótáv: 700 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 900 m

  • Szerkezeti tömeg: 1496 kg (felszálló tömeg: 1929 kg

  • Csúcssebesség: 402 km/h

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es mereven beépített gépágyú az orrban, két 7,5 mm-es mereven beépített MAC 1934 géppuska a szárnyakban

  • Hajtómű: egy 860 Le-s (641 kW) Hispano-Suiza 12Ycrs típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább