„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Caudron C.714 'Cyclone' elfogó vadászgép

A Cyclone érdekes, de végtére is sikertelen kísérlet volt arra, hogy a nagyon is sikeres, fából készült versenygépekből olcsó és gyorsan elkészíthető könnyű, elfogó vadászgépet fejlesszenek ki. A C.714 1936 júliusában kezdte katonai pályafutását, amikor a C.710.01 jelű prototípus először repült, 450 Le-s (335,5 kW) Renault 12R-01-es motorral és két 20 mm-es gépágyúval. Ezt a típust a C.713.01 prototípus követte, már behúzható futóművel és megnövelt függőleges vezérsíkkal. Megerősített sárkánnyal és átalakított szárnnyal jött létre a C.714.01 prototípus, amelyet a C.714C.10 jelű sorozatgépek követtek. Összesen 92 darab készült el belőlük (ebből hat Finnország számára) és a repülőgépeket 1940 elejétől állították korlátozott csapatszolgálatba. Franciaország összeomlása után 9 repülőgépet a Vichy-kormány, illetve a németek vadász gyakorlógépként használtak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,63 m

  • Magasság: 2,87 m

  • Fesztávolság: 8,97 m

  • Hatótáv: 905 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 9100 m

  • Szerkezeti tömeg: 1395 kg (felszálló tömeg: 1880 kg)

  • Csúcssebesség: 465 km/ó

  • Fegyverzet: négy 7,5 mm-es mereven beépített géppuska a szárny alá süllyesztett két fegyverbölcsőben

  • Hajtómű: egy 500 Le-s (373 kW) Renault 12R-03 típusú, 12 hengeres függőhengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább