„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Caudron C.445 'Goéland' könnyű szállítógép

A Caudron cég az egyre növekvő légiforgalomra tekintettel fejlesztette ki a korszerű, alsószárnyas Goéland repülőgépet. C.440-es típusjellel 1934-ben emelkedett először a levegőbe, két 220 Le-s (164 kW) Renault Bengali-Six típusú motorral. A C.441-esekbe hasonló teljesítményű, Renault 6Q-01 motorok kerültek. A C.441-esek szárnyát módosították, külső részén megnövelték. Az új szárnyat a Renault 6Q-00/01 motorral ellátott C.444-esen és a C.445-ösön is megtartották. A C.445 mind polgári, mind katonai célokra használták. A francia légierő a C.445M-et könnyű szállítógépként, valamint futár- és iskolagépként rendelte meg, kissé módosított, üvegezett orrú változatát pedig bombázókiképzéshez. A Goélandok különféle típusaiból 1702 repülőgép készült, ebből 404 darab C.445M volt. 1940 júniusában több repülőgép eljutott Nagy-Britanniába is, ahol a szabad franciák lotharlngiai keresztes felségjelet festettek rájuk.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 13,80 m

  • Magasság: 3,53 m

  • Fesztávolság: 17,60 m

  • Szerkezeti tömeg: 2300 kg

  • Felszálló tömeg: 3500 kg

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: - nincs -

  • Hajtómű: két 220 LE-s {164 kW) Renault 6Q-00/01, vagy -08/09 típusú, hathengeres, függőhenger-soros motor

  • Hatótáv: 1000 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 300 km/h; csúcsmagasság 5670 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább