„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Breguet Bre. 695 könnyű támadógép

1939-re nyilvánvalóvá vált, hogy a francia motorgyártás csak korlátozottan tudja ellátni a repülőgépgyárakat. A francia hadvezetés döntött: a fontosabb katonai géptípusokat alkalmassá kell tenni amerikai vagy brit motorok beépítésére is. A Breguet cég ezért tervezte át a Bre. 690.01-es prototípusát két Pratt & Whitney R-1830-SB4G Twin Wasp típusú csillagmotor befogadására. Az új típus, a Bre. 695.01 1940 márciusában repült először, a korábbinál könnyebb, mégis nagyobb teljesítményű motorral. A kísérletek igazolták a változtatás helyességét, de a nagyobb motorral gondok voltak. A Bre. 695AB.2 típusból mégis nagy sorozatot terveztek, de végül 1940 júniusáig, Franciaország összeomlásáig csak 50 repülőgép készült el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,67 m

  • Magasság: 3,19 m

  • Fesztávolság: 15,37 m

  • Hatótáv: 1500 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 9015 m

  • Szerk. tömeg: 3 078 kg (felszálló tömeg: 5 378 kg)

  • Csúcssebesség: 560 km/ó

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es mereven beépített, előretüzelő gépágyú, két 7,5 mm-es mereven beépített, előretüzelő géppuska, egy 7,5 mm-es mereven beépített, ferdén hátratüzelő géppuska, két 7,5 mm-es mereven beépített, ferdén hátra-lefelé tüzelő géppuska, egy 7,5 mm-es forgatható géppuska és 400 kg-os bombateher a bombaszekrényben

  • Hajtómű: két 825 Le-s (640,5 kW) Pratt & Whitney R-1830-SB4G Twin Wasp típusú, 14 hengeres kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább