„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Breguet Bre. 521 'Bizerte' repülőcsónak

Miután egy Short S.8-as Calcutta repülőcsónakot vásárolt az Egyesült Királyságból, további négyet pedig S.8/2 típusjellel licencben gyártott, a Breguet cég kifejlesztette a Bre. 521-es Bizerte-et. A prototípus 1933 szeptemberében repült először; ezután nullszériában három repülőgép készült el, majd 27 darabos sorozat következett. A szériagépeknél megnövelték a motor teljesítményét és több átalakítást végeztek. A Bre.521Hy.8-asokat 1935 végén állították szolgálatba, és a második világháború kezdetén a francia haditengerészet négy repülőszázadánál még 20 volt hadrendben. Franciaország összeomlása után a megmaradt gépeket a Vichy-kormány két egysége kapta meg. 1942 novemberétől a németek nyolc Bizerte-et átvettek, és mentőszolgálatra osztottak be.

TECHNIKAI ADATOK:

 

  • Hossz: 20,48 m

  • Magasság: 7,48 m

  • Fesztávolság: 35,15 m

  • Hatótáv: 3000 km

  • Személyzet: 8 fő

  • Csúcsmagasság: 6000 m

  • Szerk. tömeg: 9470 kg (felszálló tömeg: 16 600 kg)

  • Csúcssebesség: 243 km/h

  • Fegyverzet: öt 7,5 mm-es forgatható géppuska: egy a farkon, kettő-kettő a törzs elején és közepén jobb és bal oldalon és 300 kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Hajtómű: három 900 Le-s (671 kW) Gnőme-Rhóne 14Kirs-1 Mistral-Major típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább