„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bloch MB.200 közepes bombázógép

A szögletes repülőgép a húszas évek végi, harmincas évek eleji francia tervezés tipikus példánya. A Lioré-et-Olivier LeO 20 éjszakai bombázógép felváltására tervezték; az MB. 200.01 prototípus 1933 júniusában repült először. Decemberben 30 darab MB.200B.4 bombázógépet rendeltek, és a típus 1934-ben már hadrendbe lépett. Hat francia repülőgépgyár, a Bloch, a Breguet, a Hanriot, a Loire, a Potez és a SNCASO összesen 208 gépet gyártott. A típus licencét Csehszlovákia is megvásárolta, az Aero és az Avia gyárban, szintén MB. 200-as típusjellel további 124 repülőgép készült. Mivel 1939- ben a típus már elavult, kiképzésre használták. Számos példány szolgálatban maradt Franciaország összeomlása után is. Sok zsákmányolt géppel a németek repültek, vagy a tengelyhatalmakhoz tartozó más országoknak adtak át.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 15,80 m; magasság 6,70 m; fesztáv 22,45 m

  • Szerkezeti tömeg: 4300 kg

  • Felszálló tömeg: 7480 kg

  • Személyzet: 4 fő

  • Fegyverzet: egy-egy 7,5 mm-es forgatható géppuska az orrlövész tornyában és a lövésztoronyban a törzs tetején, és a lövésztoronyban a törzs alján, 1200 kg-os bombateher zárt bombatérben

  • Hajtómű: két 870 LE-s (649 kW) Gnöme-Rhöne 14Kirs Mistral-Major típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

  • Hatótáv: 1000 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 283 km/h; csúcsmagasság 8000 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább