A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bloch MB.155 vadászgép

A Bloch gyár az MB.152C.1 szériagép átalakításával valóban jó teljesítményű vadászgép, az MB. 155.01-es prototípusát alkotta meg, amellyel az MB.150-es típuscsalád "beérett". A legnagyobb változás a Bloch MB.152-estől átvett motor beépítése volt. A prototípus 1940-es első repülését 33 darabos széria követte a Vichy-légierő számára, MB. 115C.1 típusjellel, hátrább helyezett pilótafülkével. A felszabaduló helyre nagyobb benzintartály és több lőszer kerülhetett. 1942 novemberétől a Vichy-Franciaországban lefoglalt repülőgépeket a németek vadász-gyakorló gépekként használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,05 m

  • Magasság: 3,03 m

  • Fesztávolság: 10,58 m

  • Hatótáv: 1050 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10000 m

  • Szerkezeti tömeg: 2158 kg (felszálló tömeg: 2850 kg)

  • Csúcssebesség: 516 km/h

  • Fegyverzet: két 20 mm-es mereven beépített gépágyú és két-négy 7,5 mm-es mereven beépítet, előretüzelő géppuska vagy hat 7,5 mm-es a szárny belépőélébe mereven beépített géppuska

  • Hajtómű: 1060 LE-s Gnöme-Rhöne 14N-49 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább