„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Blériot-SPAD S.510 vadászrepülőgép

A francia repülőgépgyártás történetében az 1930-as évek eleje jelentette a fordulópontot, ekkor tették meg az első lépéseket abba az irányba, hogy lemondjanak a régimódi kétfedelűek (biplánok) gyártásáról, és - ha lassan is - áttérjenek a nagysebességű monoplánok rendszeresítésére. Így ez a Blériot-SPAD repülőgép lett a francia légierő utolsó kétfedelű vadászgépe. Egy 1926-os kiírás alapján tervezett Blériot-SPAD S.91-es szuperkönnyű vadászgép közvetlen leszármazottjaként jött létre. Az új típuson elegáns, áramvonalazott burkolatot kapott a főfutó, de megmaradt a farokcsúszó. A típusnak meg kellett küzdenie vetélytársával, az egyfedelű Dewoitine D.510 vadászgéppel, de végül a francia légügyi minisztérium 60 darab - ekkor már erősen elavult - S.510 gépet is megrendelt. A Blériot- SPAD S.510C.I-esek 1936 elején álltak hadrendbe, és a világháború kitörésekor már csak korlátozott szolgálatban voltak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,46 m

  • Magasság: 3,72 m

  • Fesztávolság: 8,84 m

  • Hatótáv: 875 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1250 kg (max. felszálló tömeg: 1830 kg)

  • Csúcssebesség: 372 km/ó, emelkedőképesség 4000 m-re 4 perc 31 mp alatt

  • Fegyverzet: két 7,5 mm-es mereven beépített, előretüzelő géppuska a törzs tetején, két vagy négy 7,5 mm-es mereven beépített eíőretüzelő géppuska az alsó szárny alatti áramvonalazott gondolában

  • Hajtómű: egy 690 Le-s Hispano-Suiza 12Xbrs típusú, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább