„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

ANF-Les Mureaux 115/117 megfigyelő/könnyűbombázó

Eredetileg 1928-tól már létezett ez a megfigyelőgép, akkor még R.2 jelzéssel. Az új, átdolgozott típussorozatot a Mureaux alkotta meg a francia hadsereg számára. Az első sorozatban gyártott változat a 113 jelű volt, ezekből 1933-ban 49 darabot adtak át a légierőnek. Ezt követte 1935-ben a 115 és a 117 jelű típussorozat, ezeket 1936 és 1939 között gyártották. Ez utóbbiakat már alkalmassá tették könnyűbombázó feladatok ellátására is. Összesen körülbelül 285 gép állt szolgálatba a különféle változatokból. 1940 májusáig a túlnyomó többségük megsemmisült, a megmarad pár gépet áttelepítették Észak-Afrikában, de a harcokban már nem vettek részt. Néhány darab ANF Les Mureaux 115 vagy 117 katonai felderítő repülőgép - egyes meg nem erősített jelentések szerint - 1936/37-ben bevetésre került a spanyol polgárháborúban, de erre nincs pontos adat.
 
TECHNIKAI ADATOK:
  • Hossz: 10,18 m

  • Magasság: 3,43 m

  • Fesztávolság: 15,40 m

  • Hatótáv: 804 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 8000 m

  • Szerkezeti tömeg: 2945 kg

  • Felszálló tömeg: 3450 kg

  • Csúcssebesség: 317 km/ó

  • Fegyverzet: 4-5 db 7,5 mm-es géppuska, 400 kg bombateher

  • Hajtómű: egy 860 Le-s Hispano-Suiza 12 hengeres motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább