„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nieuport-Delage Ni-D.62/622 vadászgép

nieuport622
 
A Nieuport-Delage Ni-D.52 vadászgép kísérleti példánya 1927-ben gördült ki a gyárból, és a következő évben - már mint Ni-D.62 - megnyerte a Spanyolországban megrendezett repülőgép-bajnokságot. Eredményképpen a spanyol állam előbb szerződést kötött a Nieuport céggel, majd megvásárolta a repülő gyártásához szükséges licencet. A francia gyár 1928 és 1931 között 265 gépet gyártott le, 1930-ban pedig átesett a repülőpróbákon az első, spanyol gyártású Hispano-Nieuport 62 vadászgép is. A polgárháborúban azonban igen hamar bebizonyosodott, hogy elavultak, és a francoistákhoz beérkező olasz Fiat C.R.32 vadászgépekkel nem voltak képesek felvenni a harcot. A francia légierőnél szolgálatba állított gépeket 1939 szeptemberében kivonták az elsővonalbeli szolgálatból, és már csak oktatásra használták a típust.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hossz 7,63 m; magasság 3,03 m; fesztáv 12,0 m

  • Szerkezeti tömeg: 1370 kg

  • Felszálló tömeg: 1838 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két Vickers 7,7 mm-es szinkronizált géppuska

  • Motor: egy 580 LE-s Hispano-Suiza 12Hb motor

  • Hatótáv: 650 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 248 km/h; csúcsmagasság 7700 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább